Prince, ahogyan mi magyarok elképzeljük

Ez a cikk beharangozónak készült a 2011-es Sziget koncert elé / 2011.08.03.
2016-ban kábé minden szava ugyanúgy érvényes.

Magyarországon az embereknek 50 százaléka annyit tud Prince-ről, hogy lelépett a Postabank pénzével, a többi 45 % pedig, hogy a 80-as évek nagy sztárja Amerikában, az a kis törpe, buzis, lila ruhákban, aki a Purple Raint énekelte. A maradék 5 százalék pedig olvassa ezt a cikket.

Míg Amerikában és Nyugat-Európában széles tömegréteg követi 30 év óta folyamatos munkásságát, fújja - azóta lényegében szintén folyamatosan adott - koncertjein kívülről számait és tartja kultikus zenésznek, addig Magyarországra máig csak néhány száma és a szófordulat ért el: Prince „szupersztár”. Prince-t egész egyszerűen nem ismerik hazánkban. Queen, Pink Floyd, AC/DC, Michael Jackson. - Ők néhány társukkal azok, akiknek hazánkban valódi szupersztár kultusza alakult ki a 70-es évektől napjainkig. A fehér rock- és popzenékre fogékonyabb magyar középgenerációk zenei érdeklődési körén valahogy kívül maradt, szemben például a "szupersztárságban" sokszor párjaként állított Michael Jacksonnal, akinek Prince-szel szemben széleskörű kultusza alakult ki Magyarországon. Míg Jacko új számait nagy promóval nyomta az összes kerrádió, addig Prince-től az elmúlt 30 év alatt a Purple Rain-en meg még vagy 3 másik számon kívül nem játszottak, a mai napig. A többség vélhetően nem tudna említeni tőle egyetlen 1990 után készült számot sem. A mostani koncert előtti beharangozó cikkek ugyanezzel a 30 éves elmaradottsággal mutatják be Prince-t. Jellemző, hogy maga a koncertet szervező Sziget is, mint a "80-as évek nagy sztárjáról" beszél, és egy 20 év előtti Purple Rain videó klippet bírt a Prince-t bemutató oldalára csatolni. Kinek jutna eszébe, hogy az itthoni előadók közül mondjuk Ákos vagy Presser Gábor koncertjét egy huszonéves fényképével reklámozza! Mintha Prince a 80-as évek végével leállt és visszament volna kertészkedni a házába, azóta meg néha összeáll egy-egy nagy bulira nosztalgiázni a régi dalokból, mint sok ötvenes éveiben járó rockzenész.   




 
  
Magyarok 30 évvel a világ mögött -
így néz ki Prince 2011-ben a valóságban...








...így pedig a magyarok többségének fejében
és a magyar sajtó Sziget-koncert előtti beharangozóiban






A nagy büdös amerikai rögvalóság ezzel szemben az, hogy Prince azóta folyamatosan alkot, zenét szerez, koncertezik, döbbenetes számú lemezt adott ki, az egyik legaktívabb és termékenyebb alkotó az utóbbi 3 évtizedben. Zenéje azóta folyamatosan épült, gazdagodott. Nincs stílus (heavy metal, punk, pop, rap, reggae, jazz, latin, etnó stb.), amelyet Prince ne játszott volna lemezeinek 90-es évektől máig aktív korszakaiban. Koncertjei kivétel nélkül teltházasak és legendás hírűek. Mára a nyugati világban Prince egy "intézmény", jelenség, akit mára Amerika zenész- és művész- sőt politikustársadalmában megkülönböztett elismerés és tisztelet övez. Egyes nyugati újságírók „a világ 10 legbefolyásosabb embere” között tartják számon.

Videógyakorlat: Hogyan tekintenek Prince-re hazájában?



 
Prince díjat ad át Halle Berrynek amerikai celebek előtt

Még nem sokat tudsz Prince-ről? Nem baj! E gyakorlat segít érzelmileg megérezni, milyen státuszt vívott ki magának mára Prince a nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban. Nézd meg a videót, és figyeld az amerikai celebek metakommunikációját, az atmoszférát! Ne feledd, a közönség itt nem átlagpolgárokból áll. Ezek maguk is az amerikai társadalom szűk elitjét alkotó elismert személyiségek. Vajon mit csinálhatott ez az ember, míg mi Scorpionst, AC/DC-t meg Pink Floydot hallgattunk, hogy ezek az elismert, sikeres, öntudatos emberek így maguk fölé emelik? A következő cikkben erre is választ adunk. Külön érdekes figyelni Prince gesztusait 2:08 után, amint a szembe dicséréskor meglegyezgeti magát a brosúrájával. Komáljuk az ilyet!



Állítsd be RSS küldésre a princeguru-t, ha érdekel új cikk tőlünk!